12 ani, 12 zodii de bucătărie sârbească

12 ani, 12 zodii de bucătărie sârbească fanfara1 Copy

Probabil nicio altă nație din Balcani nu se va simți mai aproape de rețetarul vechi sârbesc, precum nația românească. E și acesta unul dintre motivele pentru care a „prins” atât de bine în România un proiect în domenul gastronomiei și ospitalității precum este Taverna Sârbului – care-a ajuns azi să aibă șase locații deschise în țară. Cea din Capitală, inaugurată într-o zi benignă de toamnă, acum 12 ani, are deja prieteni fideli care îi trec pragul, într-o veritabilă călătorie culinară, fără sincope și fără granițe, pentru că, nu-i așa?, gusturile bune nu au nevoie de viză!

Se-adaugă delicioaselor bucate – răsfăț pentru papilele gustative și bucurie pentru pântece! – o șliboviță tare, băutura eroilor sârbi din veac, și ritmul fără seamăn al muzicii tradiționale…

Vă propunem azi, prefațând evenimentul aniversar care va avea loc în serile de 27, 28, 29 octombrie, câteva sugestii culinare sârbești în funcție de zodii. Sunt 12 zodii, sunt 12 ani de gust bun!

Snitel Karadjordje 12 ani, 12 zodii de bucătărie sârbească Snitel Karadjordje 300x2001. Zodia Berbecului – Șnițel Karadjordje

E zodia luptătorului, a cavalerului trac, a Sfântului Gheorghe, cel care-și înfige sulița în balaur. Tu înfige furculița în acest delicios preparat de la Taverna Sârbului! Este o fărâmă din istoria Serbiei, rememorată în gastronomie! Gheorghe cel Negru – Karadjordje – a fost unul dintre liderii revoluției sârbe de la începutul secolului XIX. Numele lui e perpetuat și datorită acestui popular preparat: un rulou din carne de porc, umplut cu kaymak (o brânză dulce, cremoasă, untoasă), tăvălit în pesmet și rumenit în uleiul fierbinte.

Mesanica de vita 12 ani, 12 zodii de bucătărie sârbească Mesanica de vita 300x2002. Zodia Taurului – Mesanica

Dacă vă recomandăm acest preparat vouă, celor din zodia Taurului – oameni muncitori și tenaci, care duceți până la sfârșit orice lucru bun început – este pentru că în lentoarea fierberii bucatelor stă gustul lor desăvârșit. Specific Serbiei, acest preparat este pentru arta culinară ceea ce sunt cocktailurile pentru băuturi. Asta e părerea specialiștilor și a gurmanzilor și nu greșesc nici unii, nici alții. Este amestecul ideal de carne, legume și condimente, lăsate să fiarbă lent în cuptor, până ce toate gusturile și aromele se întrepătrund!…

Garnitura dalmatiana 12 ani, 12 zodii de bucătărie sârbească Garnitura dalmatiana 300x2003. Zodia Gemenilor – Garnitura dalmațiană

O zodie verde ca lumea din jur. Culori caline, multă lumină, gust suav. Nu ne-a fost greu să alegem din bucătăria de la Taverna Sârbului un preparat al fraților de suflet slav. Din îngusta și însorita Coastă Dalmată vine acest preparat „de însoțire” a felurilor principale. Nesofisticată, discretă în asocierea de cartofi fierți și spanac cărora li se adaugă mediteraneene arome, garnitura dalmațiană e încă o probă a „bunelor vecinătăți culinare” în teritoriul slavilor apuseni sudici.


Gustare nationala 12 ani, 12 zodii de bucătărie sârbească Gustare nationala 300x2004. Zodia Racului – Urnebes

Chiar dacă micul crustaceu specific zodiei obișnuiește să meargă… îndărăt, tu nu vei da înapoi dinaintea acestui preparat care are tot ce-i trebuie pentru a intra pe lista scurtă a bucatelor tale favorite. Specifică pentru orașul Niș – locul nașterii Împăratului Constantin cel Mare – această brânză picantă este antreul ideal pentru cine vrea să intre în povestea noastră culinară sârbească. Pregătită din brânză locală, cu ardei iute și roșu pisat mărunt (din belșug) și sare (cu măsură) dezleagă pofta de mâncare! O afli, alături de alte preparate, în platoul cu… gustarea națională!

Mix grill Viata Sanatoasa 12 ani, 12 zodii de bucătărie sârbească PCM 8915Mix grill Viata Sanatoasa 300x2005. Zodia Leului – Mixgrill „Viața sănătoasă”

Este platoul favorit al marelui Emil Kusturica, aflată chiar de la el. Cârnați proaspeți, kaiser și ćevapčići, pljeskavica, costiță de porc și mușchi alb, frigărui din carne de porc! Cele mai gustoase preparate ale Serbiei, adunate la un loc – să mănânci pe săturate în vreme ce fanfara cântă șlagărele eterne din „Pisica albă, pisica neagră”. De data asta, pisica s-a făcut ditamai leul… Și ce leu!

Chateaubriand 12 ani, 12 zodii de bucătărie sârbească Chateaubriand 300x200

 

6. Zodia Fecioarei – Chateaubriand cu sos Madera

Un preparat pentru cele mai delicate firi ale zodiacului! Și cred că ne veți da dreptate… N-ar trebui să fie un preparat din lista celor sârbești, dar gurmandul din această parte de lume adoră realmente fripturile din carne și… n-a putut rezista dinaintea acestei rețete, creată de marele bucătar Montmireil, șeful cuhniilor vicontelui de François-René de Chateaubriand, pentru a-l uimi pe diplomatul britanic (pe lângă Napoelon) Sir Russell Retallick.

Mici sarbesti 12 ani, 12 zodii de bucătărie sârbească Mici sarbesti 300x2007. Zodia Balanței – Ćevapi

Există o compensație în toate, căci altfel cum ar reuși lumea noastră să rămână în echilibru perfect? Dacă românii au micii (mititeii!), sârbii au cevapi sau cevapčići, asemănători cu cei de la nord de Dunăre prin formă. Doar că sunt mai lungi, mai subțiri și cu savori și arome extrase din alte condimente. Pentru prima dată, cevapci sârbești au fost menționați în legendele cu haiduci… De aici și marea lor popularitate, s-ar zice! Un lucru e sigur:  acești Cevapci din meniul Tavernei Sârbului nu au rival!

Carnat Sremska 12 ani, 12 zodii de bucătărie sârbească Carnat Sremska 300x2008. Zodia Scorpionului – Sremska

Este aceasta o zodie a conducătorilor. A… imperatorilor! Iată de ce sugestia culinară următoare îi va încânta cu siguranță! Cândva capitală a Imperiului Roman, sub numele de Sirmium, Sremska Mitrovica este unul dintre cele mai pitorești orașe din Voivodina, aducând anual zeci de mii de turiști pe malul râului Sava. Ce-i încântă pe aceștia, dincolo de vestigiile istorice? Cu siguranță, gastronomia locală. Mai ales vestiții cârnați Sremska – numai pentru cunoscători!

Zacusca sarbeasca 12 ani, 12 zodii de bucătărie sârbească Zacusca sarbeasca 300x2009. Zodia Săgetătorului – Zacusca sârbească (Ajvar)

E iute precum săgeata slobozită din arc de el, Arcașul zodiacului. E savuroasă, precum victoria! Ingredientul principal al zacuștii sârbești – numită și „Ajvar” ori „caviar de legume” – este ardeiul roșu kapia, cărnos, fiert îndelung, doar cu sare și ulei, până ajunge cremos și delicios. Este una dintre vechile rețete ale mamelor și bunicelor din întreg arealul slav de la sud de Dunăre și adună aromele grădinilor sârbești, celebre în lume.

kapama 12 ani, 12 zodii de bucătărie sârbească kapama 300x20010. Zodia Capricornului – Kapama

O zodie de pământ și de piatră. O zodie bine „așezată” în calendar și în viață. Se cuvine a fi cinstită cu bucate făcute pe-ndelete, în spiritul locuitorilor din Balcani. Adusă mesenilor chiar în vasul în care lent s-a copt, kapama este moștenirea culinară a multelor generații de păstori din Serbia milenară. Carnea de miel e atât de fragedă că se topește în gură, iar papilele gustative simt pe deplin catifelarea sosului gros de smântână dulce, ademenit cu frunze tinere de spanac.

Carne tocata-plescavita 12 ani, 12 zodii de bucătărie sârbească Carne tocata plescavita 300x20011. Zodia Vărsătorului – Pljeskavica

Pentru o zodie de visători, acest preparat național sârbesc e asemeni ferestrei care se deschide spre alte lumi… gustative. Pljeskavica este un amestec de carne tocată, condimente și alte ingrediente, un fel de „chiftea” mai mare decât podul palmei, pregătită nu în tigaie, ci la grătar. Se servește pe pat de kajmak (cremă de lapte) ori alături de ajvar (zacusca sârbească din ardei) sau cu urnebes (brânză picantă) și, obligatoriu, cu lipie caldă. Mmm!

Calcan la cuptor 12 ani, 12 zodii de bucătărie sârbească Calcan la cuptor 300x18012. Zodia Peștilor – Calcan la cuptor

Fără a avea ieșire directă la Marea-cea-mare, Serbia găsește resursele de a adăuga în rețetarele ei, delicioșilor pești din Dunăre, râuri și lacuri, delicioasele vietăți marine. E și motivul pentru care recomandăm nativilor zodiei Calcanul la cuptor, pregătit întreg, să fie… pe săturate. Înainte de a-l așeza la cuptor, calcanul se presară cu sare, se stropește cu vin și i se adaugă roșii, capere, căței zdrobiți de usturoi, cartofi și pulpă de lămâie. Canea albă și dulce a calcanului capătă un gust mai intens dacă e stropită cu ulei de măsline și presărată cu frunze tocate de arpagic.

(Simona Lazăr)